Inca o zi libera legala pentru Romani

Ziua de 30 noiembrie, Sf Andrei declarata sarbatoare legala si zi libera.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, 26.06.2012 proiectul de lege care prevede ca ziua de 30 noiembrie, de Sfantul Andrei, sa fie declarata zi libera, sarbatoare a crestinarii poporului roman. Proiectul de lege initiat de PDL si agreat de toate grupurile parlamentare a fost adoptat cu 236 de voturi „pentru”, doua „impotriva” si 10 abtineri. „S-a spus ca avem foarte multe zile libere in Romania. E adevarat. Cei din mediul de afaceri pot acorda o zi libera, pe data de 30 noiembrie, iar in cazul in care nu va fi posibil se poate da zi libera si in alta zi, astfel incat sa nu fie perturbate activitatile productive sau comerciale. Prin acest act normativ respectam ceea ce trebuie respectat”, a precizat deputatul PDL Petru Calian la dezbaterile generale asupra proiectului de lege.

Deputatul PSD Marian Neacsu a subliniat, la randul sau, ca acest proiect s-a bucurat de sustinerea tuturor grupurilor parlamentare. „Miza nu o constituie acea zi libera, ci faptul ca Sfantul Andrei este ocrotitorul Romaniei, iar aceasta zi era normal sa fie celebrata intr-un mod in care sa corespunda simtirii poporului roman si, nu in ultima instanta, faptului ca intr-un fel sau altul fiecare dintre noi simtim raspunderea morala, spirituala a unui atare eveniment”, a explicat Neacsu.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Inca de anul trecut patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicita ca ziua de 30 de noiembrie sa fie declarata printr-o initiativa legislativa sarbatoare legala nelucratoare subliniind ca  Sfantul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinti, cel dintai apostol chemat si ocrotitorul Romaniei. „Venind in intampinarea dorintelor clerului si credinciosilor ortodocsi romani adresate Sfantului nostru Sinod si pentru a sublinia dupa cuviinta importanta pe care Sfantul Apostol Andrei o are in viata spirituala a poporului roman, va adresam, in numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, rugamintea de a adopta masurile necesare pentru promovarea unei initiative legislative prin care sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei – 30 noiembrie sa fie declarata sarbatoare legala nelucratoare”, se arata in scrisoarea Patriarhului.

Inca din 2001 Sfantul Sinod a cerut ca ziua de 30 noimebrie, Ziua Sf. Andrei sa fie declarata sarbatoare legala nelucratoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s