Voluntariatul in Romania – intre altruism si trend

VoluntariatVoluntariatul reprezinta o sursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea. Fie ca este vorba de altruism si dorinta de a ajuta semeni sau o cale de atinge anumite obiective profesionale tot mai multi tineri se implica in astfel de programe.

Faptul ca voluntariatul s-a dezvoltat în cei douazeci si cinci de ani de la revoluţie nu poate fi pus la indoiala. Potrivit ultimului Eurobarometru (din 2010), Romania are aproximativ 4,4 milioane de voluntari, respectiv 20% din populatia tarii. Voluntariatul in anii studentiei a devenit o practice intr-atat de raspandita, incat, in februarie 2014, Senatul a adoptat un proiect de lege potrivit caruia aceasta activitate va fi considerata experienta profesionala.

Voluntariatul in ONG-uri

In Romania cei mai multi voluntari dornici sa ajute sau sa se dezvolte profesional se alatura unor ONG-uri care activeaza in diferite domenii : domeniul social, ecologic, civic, cultural sau medical. Multe din aceste ONG-uri s-au consacrat si au devenit renumite prin proiectele pe care le-au implementat

ONG-urile din domeniul educatiei care s-au remarcat prin proiecte dedicate tinerilor sunt:

Asociatia Young Initiative s-a impus ca o organizatie non pofit si non guvernamentala ale carei proiecte organizate de voluntari le ofera copiilor si tinerilor instrumentele educationale necesare pentru a se dezvolta personal si profesional. Stagiile de voluntariat european EVS organizate de Young inittive in colaborare cu Erasmus + sunt o solutie pentru mii de tineri in fiecare an. Prin poriectele lor tinerii au ocazia de a participa la mobilitati educationale europene de scurtă durată în țări ale Uniunii Europene.

Incepand din ianuarie 2014, peste patru milioane de tineri studenti si elevi din Europa beneficiaza de oportunitatile oferite de Erasmus+, cel mai nou program pentru educatie, formare, tineret si sport aprobat de Parlamentul European. Dintre cei patru milioane de tineri peste 500.000 sunt persoane implicate in proiecte de voluntariat peste hotare si in programe de schimburi de experiente.

VIP ( Voluntari pentu idei si proiecte) este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, bazata pe voluntariat si formata exclusiv din studenti si reuneste pasionati pentru antreprenoriat, economie, relatii internationale si dezvoltarea competentelor de leader.

ONG-uri pentru protectia mediului, pentru cei pasionati de ecologie si vor sa contribui la calitatea vietii din orasul lor sunt:

WWF Romania este o organizatie dedicata conservarii naturii, prin utilizarea rationala a resurselor  naturale regenerabile si reducerea poluarii si a consumului irational.

Asociatia Ecouri Verzi este un ONG consituit de catre un grup de tineri iubitori de natura si are ca scop protecţia biodiversitatii, educatia pentru natura si dezvoltarea turismului durabil in Transilvania.

Let’s do it Romania este un ONG dedicat curatirii Romaniei de deseuri si gunoaie.

ONG-uri sociale

Pentru tinerii care vor sa se implice si sa ajute pe cei mai putin norocosi decat ei, au la dispozitie o varietate de ONG-uri sociale, de la cele care se ocupa de copiii strazii la acelea care se ingrijesc de batrani, de persoanele cu dizabilitati si care lupta impotriva discriminarii. Dintre acestea amintesc:

Fundatia Motivation Romania care vine in sprijinul copiilor și adultilor cu dizabilitati din Romania.

Salvati Copiii este o asociatie pentru protectia copilului.

Fundatia Habitat for Humanity asociatia care vine in sprijinul oamenilor care au nevoie de o locuinta decenta, simpla si accesibila.

Asociatiile Studentesti

In univeritati, pe langa examene si cursuri, studentii au la dispozitie si alte activitati menite sa ii ajute in conturarea viitoarei cariere. Voluntariatul in asociatiile studentesti sunt de multe ori o rampa de lansare pentru studenţii dornici de afirmare, sunt de parere cei implicaţi. In acelasi timp Asociatiile Studentesti sunt cele mai la indemana pentru ca se afla chiar in facultatea/universitatea in care studentii invata. In momentul de fata, In Romania exista aproximativ 474 Asociatii Studentesti din 39 domenii de activitate. Dintre acestea, mentionez cateva din ONG-urile mai mari:

ASUB (Asociatia Studentilor Universitatii Bucuresti)

ASPOLI ( Asociatia Studentilor din Universitatea Politehnica Bucuresti )

ASLS (Asociatia Studentilor din Facultatea de Limbi si Literraturi Straine)

FASMR (Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania) reprezinta interesele comune a peste 10.000 de studenti medicinisti din 8 centre universitare din tara (Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Oradea, Sibiu, Timisoara si Tirgu Mures) in relatia cu autoritatile statului. In acelasi timp, sute de studenti de la medicina participa la programe de voluntariat in cadrul SMURD.

ELSA România ( Asociatia Europeana a Studentilor la Drept) este singura asociatie a studentilor la drept care activeaza la nivel national, reunind aproximativ 1000 de membri din mai multe orase din Romania.

In concluzie, fie ca e vorba de voluntariat in ONG sau Asociatii studentesti, aceste programe ajuta la dezvoltarea profesionala si personala, iar companiile straine iau din ce in ce mai mult in considerare activitatea in ONG-uri sau Asociatii studentesti renumite.

 

Lasă un comentariu