CELE 7 TIPURI DE INTELIGENTA

Vorbeam intr-un articol anterior din categoria dezvoltarea carierei despre importanta aptitudinilor in cariera. Astazi as dori sa continui seria articolelor despre dezvoltarea carierei. Dintre aptitudinile necesare practicarii unei meserii, am ales sa vrbresc astazi despre , poate pe cea mai generala dintre acestea, si anume inteligenta.

In ultimii ani, mai multi cercetatori ai inteligentei umane au reiterat limitarile vechiului mod de a aborda inteligenta. Profesorul Howard Gardner a revolutionat modul de a privi inteligenta umana odata cu publicarea rezultatelor studiilor sale in celebra sa carte “Frames of Mind” din 1983. El releva faptul ca nu exista un singur tip de inteligenta responsabil de succesul nostru in viata, testul IQ nefiind singurul factor care determina inteligenta umana ; el sustine ca inteligenta inseamna invatare si adaptare si ca acest lucru include mai multe aspecte.

Howard Gardner a formulat initial o lista cu 7 tipuri de inteligenta : inteligenta lingvistica, inteligenta logico matematica, inteligenta spatiala, inteligenta muzicala, inteligenta chinestezica, inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonaal. Primele 2 tipuri de inteligenta sunt utilizate frecvent in programele educationale din scoli si sunt masurate prin testul IQ, urmatoarele trei au fost asociate cu arta ( pe acestea, eu personal le –as numit talente artistice) iar pe ultimele ultimele 2 Howard le-a numit “inteligenta personala”, acestea din urma formand Inteligenta Emotionala, masurata prin EQ.

Gardner afirma ca psihologia nu dicteaza educatia in mod direct, ea ajuta la intelegerea conditiilor in care are loc educatia.

Teoria lui Gardner nu a fost imediat acceptata in psihologia academica. Totusi, a fost mai tarziu adoptata de teoreticienii in educatie si aplicata de catre profesori. Multe scoli din America de Nord au revizuit programele scolare si practicile pedagocie  in functie de aceste tipuri de inteligenta. Evaluand din timp, inca din scoala sau din primii ani de cariera tipul de inteligenta pe care il detinem putem sa dezvoltam si sa fructificam aceasta inteligenta in cariera pe care ne-o alegem.

Sa vedem la ce se refera fiecare din aceste 7 tipuri de inteligenta:

1. Inteligenta lingvistica: reprezinta usurinta in exprimarea şi perceperea nuantelor limbajului verbal, abilitatea de a invata limbi straine si de a folosi limbajul in atingerea unor obiective dar si abilitatea de a folosi eficient limbajul pentru a te exprima teoretic si poetic. Persoanele care poseda acest tip de inteligena prefera discutiile, dezbaterile, asociatiile de cuvinte, sa citeasca, sa scrie, sa povesteasca. Domeniile de performanta pentru persoanele care au inteligneta lingvisitca sunt : jurnalismul, literatura, psihologia, justitia.

2. Inteligenta logico-matematică presupune capacitatea de a elabora rationamente, de a recunoaste si folosi scheme şi relatii abstracte. Persoanele de acest tip prefera numerele, structurile, formulele, tehnologia, conceptele matematice, abstractizarile, rationamentele si devin, de obicei, contabili, matematicieni, chimisti, fizicieni.

3. Inteligenta spatiala presupune capacitatea de a gandi în imagini, de a-si reprezenta în imagini informaţiile. Persoanele care au inteligenta spatiala pot intelege si reprezenta foarte bine lumea spatial-vizuala, au simtul orientarii in spatiu si memorie vizuala foarte buna. Aceste persoane invata folosind imagini, observand, efectuand reprezentari grafice, prefera sa deseneze, sa construiasca, sa modeleze, sa proiecteze, prefera culorile, imaginile, sa efectueze schite, scheme. Domeniile de performantă sunt proiectarea, arhitectura, artele plastice.

4. Inteligenta muzicala reprezinta abilitatea de a recunoaste si de a gandi in sunete, ritmuri, melodii şi rime, a fi sensibil la ton, la intensitatea, inaltimea si timbrul sunetului, abilitatea de a recunoaste, crea şi reproduce muzica, folosind un instrument sau vocea. Implica ascultare activa şi presupune o legatura puternica intre muzica si emotii. Este specifică cantaretilor, muzicienilor, dansatorilor.

5.  Inteligenta chinestezica implica utilizarea cu eficienta a miscarilor corporale, abilitatea mentala de a coordona miscarile corpului, fizicul si mentalul aflandu-se in stransa legatura. Persoanele  care au inteligenta chinestezica învata prin implicare directa, manevrare de obiecte, activitati practice, miscare. Domenii de performanta: sport, dans, activitati practice.

6. Inteligenta intrapersonala se refera la intelegerea propriei persoane. Aceasta inteligenta o intalnim la persoanele introspective, care au capacitatea de se intelege pe ei insisi, de a-si analiza propriile emotii, ganduri, temeri, motivatii. Aceste persoane isi formeaza o imagine clara, reala despre ele insele si inteleg propriile sentimente, si le foosesc pentru ghidarea comportamentului. Persoanele de acest gen au un puternic simt al identitatii, sunt increzatori in fortele proprii. Domenii de performanta: cercetare, literatura, filozofie, munca stiintifica, teologie, psihologie.

7.  Inteligenta interpersonala se refera la intelegerea celorlalti si te ajuta sa fii sociabil. Persoanele care poseda astfel de intelienta, prefera sa socializeze si sa empatizeze cu grupuri de persoane, se implica în activitati comune, sunt buni organizatori, au talent in privinta comunicarii şi negocierii, prefera interactiunea, colaborarea, relatiile sociale. Sunt preocupati de a intelege intentiile, motivatiile si dorintele altora, aceasta inteligenta usurandu-le colaborarea cu cei din jur.  Profesii care solicita acest tip de inteligenta sunt: profesor, avocat, psiholog, asistent social, journalist, stiinte umaniste si sociale.

Intr-un articol viitor voi reveni cu resurse utile in testarea diferitelor tipuri de inteligenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s