Piata muncii se deschide in 2014 in alte 9 tari din UE

Munca in UEDe la 1 ianuarie  inca 9 tari vor fi obligate sa renunte la restrictiile pentru muncitoii romani : Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda si Spania.

Dintre acestea, Luxemburg, Belgia si Olanda sunt tari in care salariile sunt cele mai mari. Vezi aici harta salariilor minime in EU in 2013.

Sectoarele in care se acorda permise de munca în conformitate cu o procedura minimala şi simplificata sunt: agricultura, hotelier, viticultura.

Astfel, in Luxemburg romanii pot castiga minim 1.801 de euro pe luna in timp ce in Belgia si Olanda pot primi peste 1400 euro. In acelasi timp, angajatorii din Olanda si Franta sunt mai exigenti in ceea ce priveste cunostintele de limba, acceptand doar cunoscatori de limba Olandeza si Franceza.

Tari precum Olanda, Marea Britanie, dar si alte tari din UE si-au exprimat ingrijorari legate de aceasta libera circulatie a fortei de munca. In septembrie 2013, un sondaj efectuat de Maurice de Hond arata ca aproximativ 81% din olandezi se opuneau deschiderii frontierelor pentru romani si bulgari din 2014.

Marea Britanie, o alta tara ingrijorata de  invazia est europenilor ( aproximativ 250.000 muncitori)  a anuntat ca de la 1 ianuarie 2014 vor intra in vigoare noi masuri in acest sens. Printre altele, solicitantii de locuri de munca din Uniunea Europeana nu vor mai putea pretinde ajutoare de somaj in primele trei luni de sejur in Marea Britanie. In plus, somerii europeni nu vor mai primi alocatii pentru locuinta, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie.

Ca urmare, Comisia Europeana a lansat un plan ce cuprinde cinci masuri pentru a ajuta autoritatile nationale sa puna mai bine in practica normele europene privind libera circulatie si sa combata eventualele abuzuri ale dreptului la libera circulatie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s