Cresterea salariului minim brut pe economie- intre necesitate si posibilitate

pay_increaseUn subiect controversat inca din toamna anului 2012 si pana in prezent este problema salariului minim brut pe economie.

Anul trecut sindicatele au cerut cresterea salariului minim pe economie in 2013 de la 700 la 1000 ( Biroul National Sindical) si respectiv de la 700 la 850 (catre Cartel Alfa)  justificand aceasta crestere acceptabila si ca o necesitate.

Guvernul a declarat insa ca va cere FMI cresterea salariului minim pe economie de la 700 la 800 lei in intalnirea ce va avea loc cu reprezentantii FMI veniti in delegatie la Bucuresti.

Reprezentantii celor 5 confederatii sindicale se vor intalni luni, 21 ianuarie, cu reprezentanţii Fondului Monetar internaţional (FMI), pentru a discuta despre cresterea salariului minim pe economie. Potrivit liderului ‘Cartel ALFA’,Bogdan Hossu,  sindicatele sustin in continuare necesitatea cresterii salariului minim pe economie la  850 de lei  în timp ce oferta Guvernului se mentine la 800 lei.

Pe fondul scumpirilor accentuate, in special a produselor alimentare, salariul minim pe economie din prezent nu mai este de ajuns pentru asigurarea cosului minim de consum.

Pe de alta parte, pentru firme, o crestere a costului cu forta de munca in contextul in care inregistreaza deja pierderi mari nu le poate decat agrava situatia financiara, situatie care duce in cele din urma la cresterea numarului somerilor.

Reprezentantii intreprinzatorilor sustin majorarea salariului minim la 800 de lei, dar atentioneaza ca din anul 2000 pana in prezent cresterile salariale nu au fost corelate cu productivitatea muncii, ducand la adancirea inflatiei si scaderea competitivitatii firmelor.

Presedintele Consiliului pentru IMM uri, Ovidiu Nicolescu a aratat ca masura va afecta negativ microintreprinderile, carora le va fi greu sa sustina aceasta crestere, fiind cele mai necompetitive din economie, dar si unele sectoare ale administratiei.

„Cateva mii de firme nu vor rezista la aceasta crestere, iar acestea fie se vor duce in faliment, fie se duc pe piata neagra”, a spus Nicolescu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s