Descopera gusturile si traditiile culinare romanesti

De ce sa consumam fructe si legume romanesti?

Fructele si legumele romanesti sunt rezultatul a sute de ani de productie cat si decenii de cercetari in legumicultura ceea ce ofera garantia unor seminte si rasaduri atent selectionate: soiurile si hibrizii romanesti sunt rezultatul muncii geneticienilor de la  Institutlul Vidra, din statiunile noastre de la Bacau, Buzau si Iernut. Materialul biologic autohton, soiurile si hibrizii nostri poarta in ei caracteristici acumulate de-a lungul anilor, care le confera o mai buna comportare fata de conditiile climatice specifice tarii noastre, fiind in acelasi timp si rezistenti la agenti patogeni.

Pe langa aceasta, soiurile romanesti sunt gustoase si sanatoase pentru ca in productia romaneasca prevaleaza calitatea (fara pesticide, fara interventii, nemodificate genetic, doar cu apa, soare, pamant) si nu productivitatea , desi agricultura romaneasca se afla la limita subsitentei, agricultorii romani inca mai produc legume si fructe de calitate din seminte traditionale romanesti pastrate cu grija din an in an si se feresc sa cumpere seminte din comert.  Pentru ca provin din seminte romanesti crescute in conditii si pe pamant romanesc, fructele si legumele romanesti au si valori nutritionale mai mari.

Problema grava este ca s-au pierdut deja multe soiuri romanesti, iar prioritatea acum ar trebui sa fie salvarea semintelor traditionale romanesti. Soiurile vechi romanesti, de rosii, ardei gras, castraveti, vinete, varza de toamna sau pepenele sunt cele mai gusoaste si pot fi crescute atat in sere cat si in culturi de camp. Romania este o tara agrara, cu traditii de sute de ani in cultivarea pamantului si detine 15 milioane de teren cultivabil, prin urmare are un potential ridicat pentru dezvoltarea agriculturii. Tocmai pentru ca nu este suficient incurajata productia autohtona, in momentul de fata exista peste 4 milioane de teren cultivabil care nu este cultivat.

La polul opus, legumele si fructele din import, sunt tratate chimic, pentru a creste productivitatea si rezistenta la boli, daunatori, factori adversi de mediu si pentru a arata si bine. Astfel ajungem sa consumam fructe si legume din import de pe piete mai putin de incredere precum Turcia, Israel, Olanda,Grecia, Polonia, Franta in care fructele si legumele au gust fad, valori nutritionale scazute, dar arata bine.

Daca ne dorim fructe sanatoase, de calitate trebuie sa sprijinim acest lucru. In primul rand, noi ca si consumatori, nu ar trebui sa alegem fructele si legumele comerciale doar cu aspect frumos, din import, la randul lor supermarketurile ar trebui sa accepte tot mai mult din productia locala romaneasca ( in prezent doar 50% din legumele si fructele romanesti sunt comercializate in supermarketuri). Insa  hypermarketul Real a venit cu o initiativa demna de laudat de comercializare produse romanesti in hypermaketurile Real prin programul Produceti romaneste, vindem romaneste, derulat in toate magazinele sale si cu sprijinul Ministerului Agriculturii, prin crearea unor zone de vanzare dedicate exclusiv furctelor si legumelor provenite de la producatorii romani, produse riguros controlate si care respecta normele de calitate. In al treilea rand, autoritatile romanesti ar trebui sa sprijine tot mai mult agricultura, prin ajutoare de la stat pentru agricultorii romani (fermierii si agricultura romaneasa sunt in momentul de fata in impas) si alte masuri de protejare si incurajare a culturilor autohtone ( facilitarea aoscierii intre producatori, programe de promovare la nivel national).

Dincolo de gust, calitate si increderea in produsele romanesti, incurajarea consumului de fructe, legume si cereale autohtone are si un aspect economic, valorificand capacitatea de productie autohtona agricultura ar putea contribui la cresterea economiei actuale cu cel putin 0.3%, adica o zecime din PIB si crearea de noi locuri de munca.

Eu am incredere deplina si consum produse romanesti, nu numai pentru gustul deosebit, ci si pentru ca am incredere in felul in care sunt produse si imi ofera astfel garantia unor alimente sanatoase, garantie recunoscuta atat in tara cat si in strainatate. Pe langa aceasta, sunt si mai ieftine (fara taxe de import, transport sau comisionae pentru intermediari). Eu personal consum fructe si legume romanesti asa cum am obsinuit din copilarie inainte ca piata romaneasca sa fie invadata de produse din import ( de la rosii, cartofi, ardei gras, morcov, vinete, dovlecel, fasole, spanac, la fructe precum pere, struguri, pepene, zmeura si caise, catina, piersici si cirese, nuci, dar si cereale precum orez, fulgi de ovaz sau paste din grau integral. Sunt hranitoare si au vitaminele si mineralele necesare unei hrane echilibrate. In proportie de 80% din fructe si legume le consum in stare naturala pentru ca sunt mai sanaotase si 20 % le consum sub forma de mancaruri ( sosuri sau zascusa romaneasca traditionala) dulceturi sau compoturi.

Imi doresc ca produsele romanesti sa nu dipsara, pentru ca imi place sa consum produse gustoase, sanatoase si ieftine si incurajez productia autohtona prin consumul si promovarea produselor romanesti si cine isi iubeste tara si sanatatea sa consume fructe si legume romanesti, hranitoare si sanatoase.

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s