Lumea computerului in 2012

Am trait mai bine de 20 de ani fara computer, telefon mobil si internet si m-am bucurat de viata. Pana in 1993 nici vazusem un computer, cand in primul an de facultate, desi studenta la limbi straine, am avut ocazia si placerea sa urmez si un curs de multimedia unde am invatat MS Dos. Mi s-a parut incredibil si mi-a starnit interesul, astfel ca la terminarea facultatii m-am inscris la un curs de programatori, unde am invatat MS Office, Windows si Fox Pro. Nu stiam exact la ce mi va folosi, nu-mi imaginam ca in mai putin de 5 ani computerul avea sa faca parte din viata de fiecare zi, dar stiam ca –mi place foarte mult.

Computerul, aceasta “ cutie inteligenta “ a avut o evolutie lunga de la aparate mecanice, electromecanice, de la ABC in 1937 si ENIAC pana la inventia primului microprocesor de catre Intel in 1971 ( Intel 4004 pe 4 biti) care a revolutionat evolutia sistemelor de calcul. Odata cu aparitia microprocesorului computerele au  avut o dezvoltare rapida, Altair 8800 marcand momentul primei revolutii in era computerelor urmat de o doua revolutie la aparitia GUI ( interfata grafica) si in anii ‘80 apareau pe piata primele PC-uri IBM PC. Intel si IBM au schimbat fata lumii asa cum era cunoscuta pana atunci.

Pana in anii 90 computerele erau folsoite doar de armata, guvern sau universitati iar utlizarea lui era o sarcina grea si complicata, dar odata cu dezvoltarea microprocesorului, computerele devin mai mici ca marime si dupa DOS si Unix, devin si mai usor de utilizat.

De la aparitia primelor microprcesoare, natura componentelor electronice ale calculatorului in mare parte nu s-au schimbat foarte mult. Ceea ce s-a schimbat foarte mult este numarul tranzistoare incorporate intr-un singur chip, numar ce s-a dublat la fiecare doi ani ( asa cum Gordon Moore prezisese) in ultimii 30 de ani ( la 8, 16, 32 si 64 biti, apoi sistem de multiprocesoare, dual core, quadcore) datorita avansarii tehnologiei in producerea de microprocesoare care a favorizat cresterea puterii de procesare a unui computer schimband astfel radical lumea computerelor. HDD au evoluat si ele in paralel cu procesorul, permitand stocarea a unui numar din ce in ce mai mare de date si avand dimensiuni din ce in ce mai mici  ( ajungandu-se la capacitate de stocare intre 120GB si 2TB si viteze de pana la 7200 rpm si rata de transfer de  1Gbit/s si dimensiuni de la 8 inch initial la 0.85 inch in zilele noastre).

Astazi computerul a devenit indispensabil in aproape toate sectoarele de activitate pentru ca este precis, rapid si poate indeplini mai multe sarcini simultan, calcule care alta data erau facute manual cu mare consum de timp, astazi le faci in fractiuni de secunda in timp ce poti stoca cantitati impresionante de informatie.

In istoria civilizatiei umane informatia a avut intotdeauna un rol foarte important. Gasirea la timp a informatiilor de care avem nevoie, prelucrarea si folosirea acestora in timp util a devenit o conditie esentiala in orice domeniu de activitate. De calitatea informatiilor si de momentul in care acestea sunt disponibile, depinde luarea unei decizii intr-o afacere, in conducerea unor procese tehnologice, in stabilirea unui diagnostic in medicina, in activitatea centralelor nucleare, etc.. Dezvoltarea tehnologica si apariţia calculatoarelor electronice au condus la noi posibilitati de prelucrare si utilizare a informatiei in ajutorul omenirii.

Lumea afacerilor s-a dezvoltat rapid datorita computerului, toate domeniile de activitate folosesc azi calculatorul, in afaceri, administratie, media, legislatie, aviatie sau medicina. Industria bancara si telecomunicatiile au beneficiat in egala masura de evolutia IT. Poti face tranzactii rapide si poti comunica rapid in orice colt al lumii ( un mesaj ajunge electronic in secunde fata de zile cat cat ar fi durat expedierea unei scrisori) as putea spune ca internetul a transformat lumea intreaga intr-un oras global.

Avem la dispozitie o multitudine de softuri (de la aplicatii de editare text si cele gestiune a bazelor de date, la aplicatii de prelucrare imagini, comunicare si navigare pe internet, aplicatii de divertisment, etc.). Avem programe cu ajutorul carora efectuam calcule rapide, analize financiare puetm vinde si cumpara online, puetm plati taxe online, putem face rezervari la avion, tren sau hotel oriunde in lume in cateva minute. In medicina, pe langa diagnosticari computerul poate asista si in chirurgie. Avem calculatoare performante cu HDD performante (HDD 1 TB)  si  procesoare peformante la preturi accesibile. O oferta completa si complexa o gasiti accesand managzinul MediaDOT.

Pentru mine calculatorul a devenit indispensabil, fie ca am nevoie sa comunic cu prietenii sau partenerii de afaceri, fie ca am nevoie sa accesez rapid o informatie de interes pentru mine. De la cumparaturi online la planificarea vacantelor ( alegerea locatiei potrivie si a hotelului, rezervare bilet avion, accesare harti online, informatii despre orasul respectiv) , de la editare articole si lucrari la prelucrarea fotografiior sau inregistrarilor video din vacante si evenimente deosebite, de la navigarea pe internet ( presa online, informatii de specialitate, tutoriale, forumuri si sfaturi utile) la interactionarea cu prietenii, toate toate imi sunt la indemana zi de zi datorita computerului. Nu-mi imaginez lumea fara Yahoo, Google, Skype, Facebook sau MS Office, fara prietenii din toata lumea cu care comunic si impartasesc opinii, bucurii, exeriente din viata mea si pe care ii pot vedea chiar prin intermediul web cam. Ce-as face eu azi daca toate lucrarile si textele le-as face manual cum le faceam acum 20 de ani? Nici nu vreau sa-mi imaginez. As mai fi avut atatia prieteni fara retelele de socializare? Cu siguranta ca m-a fi limitat la vecini si colegi de serviciu. As mai fi avut acces la orice videoclip sau melodie preferata instant si gratuit? Toate acestea nu ar fi fost posibile fara computer si internet si nu- mi imaginez viata fara ele. Trimit zilnic zeci de mesaje. In cat timp ar fi ajuns ele la destinatar fara internet?

In concluzie, fara a exagera, fie ca in industrie sau acasa, astazi nu ne imaginam viata fara computer. Fie ca e vorba de programe complexe sau acces la comunicare, fie ca ne aflam in metropole sau zone rurale astazi folosim calculatorul in viata de fiecare zi si ne ofera acees nelimitat la informatie si educatie. Si asa cum am vazut din istoria calculatorului, fara componentele care il sustin, calculatorul nu ar fi existat, fara placi de baza, microprocesoare sau hard disk-uri care au evoluat calculatorul ar fi ramas o cutie imensa cu o multittudine de circuite la care doar marile institutii ar fi avut acces. Toate acestea nu ar fi existat fara Intel sau IBM si toti acei vizionari care au crezut in tehnologie si au investit timp si bani in dezvoltarea ei.

Am scris acest articol pentru Superblog 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s