Print sau online?

In ultimii 30 de ani industria printului a cunoscut o evolutie rapida, de la imprimantele matriciale cu print pe cartela, apoi la cele cu jet si in zilele noastre la cele laser, care ajung la o rezolutie de 1200×1200 dpi, precum si o viteza impresionanta de 30 pagini pe minut, chiar si in varianta color.

In acelasi timp, dezvoltarea rapida a tehnologiei informatiei, aparitia laptop-urilor, tabletelor a smartphone-urilor si extinderea utilizarii internetului a determinat o schimbarte radicala in modul in care informatia este creata si utilizata.

Astfel, a aparut o adevarata industrie a media digitala, de la publicatii la librarii si enciclopedii online in detrimentul publicatiei traditionale pe suport magnetic. Informatia digitala ofera multe avantaje : un continut dinamic, interactiv, rapid si usor de accesat si mai ieftin. Mai mult, mediul digital ofera posibilitatea de a combina text cu imagini video, audio sau 3D, este portabil si usor de manevrat. Inlocuirea materialului printat pe hartie cu online-ul permite si economii uriase de hartie si cerneala, ceea ce este benefic pentru resursele naturale ale planetei.

Putem renunta la anumite reviste si ziare printate sau carti, dar placerea cea mai mare a lecturii ramane tot cartea printata, in timp documentele pentru studiu sau lectura sunt disponibile tot pe suport magnetic. Fie ca vorbim de carti, ziare sau reviste, lectura materialului printat ofera inca avantaje si de aceea print-ul nu va disparea si nu va putea fi total inlocuit.  Print-ul este mai benefic pentru sanatatea ochiului, ecranul oferind marele dezavantaj prin faptul ca deterioreaza vederea prin calitatea mai scazuta a claritatii scrisului, suspunand ochii la un efort mult mai mare, chiar si atunci cand folosim ochelari de protectie.

In paralel cu tehnologia online si tehnologia de imprimare a evoluat oferind o calitate a printarii din ce in ce mai buna. Astfel, aspectul hartiei printate a devenit mai atragator datorita noilor tehnologii de printare ce includ si aspecte 3D, combinate cu utilizarea hartiei lucioase, cu luminozitate si contrast optim.

Pe langa aceasta, multifunctionalele s-au dezvoltat si adaptat utilizarii internetului, incorporand si functii multiple. O functie tot mai des utilizata si incorporata de multifunctionale o reprezinta functia de scanare ce ofera rapiditate in lucru alaturi de o calitate superioara a documentelor scanate cu o rezolutie optica de scanare de pana la 600 dpi si o adancime de culoare de 24 biti (pot scana si trimite documente imediat direct destinatarului prin e-mail sau salva pe un folder in retea, pe un stick USB sau  pe un server FTP sau pot trimite chiar fax prin internet). Acestea sunt cateva din utilizarile multiple din ziua de azi ale unei imprimante multifunctionale. O gama variata de solutii de printare precum si oferte de imprimante multifunctioale gasiti in magazinul Azerty . Dintre acestea, am ales deja un model pentru nevoile mele de printare dintre ofertele HP si anume multifunctionala HP Officejet Pro 8600.

In ceea ce ma priveste folosesc in egala masura si printul si online-ul, in functie de situatie. Un articol sau o stire le citesc acum online renuntand aproape total la ziare traditionale. Insa, atunci cand trebuie sa cietsc o carte de literatura sau materiale de specialitate, prefer varianta pe hartie. Citesc mai bine si retin mai bine informatia cand aceasta este printata. In plus, pot face notite pe marginea textului. Nu-mi imaginez viata fara imprimanta, folosesc des multifunctionalele ( atat la birou cat si acasa) in primul rand pentru ca lucrez cu documente ce necesita semnaturi si arhivare ( exemple ar fi contracte, materiale de training, CV-uri, alte acte oficiale, chiar daca in ultima perioada semnatura electronica a luat amploare aceasta este departe de a lua total locul  semnaturii pe hartie).

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s