Inovatia continua, pasiunea Toyota

Inventia automobilului a fost fara indoiala cea mai mare inovatie in tehnologia umanitatii. Astazi nu ne putem imagina lumea fara automobil. Automobilul a avut implicatii sociale si economice a inlesnit deplasarea si transportul de persoane si marfa pe intreg globul, mobilitatea fiind esentiala si astazi si va ramane si in viitor, cresterea economiei globale necesita mobilitate din ce in ce mai mare, indiferent de mijlocul de transport utilizat. Fara automobil si derivatele acestuia, precum camioanele, productivitatea economiei ar fi mult afectata.

In utlimele decenii, insa au aparut cateva provocari pentru industria automobilului :  reducerea resurelor naturale de combustibil ( petrolul este din ce in ce mai putin si mai scump) si cresterea emisiilor de carbon in natura cu efecte distrugatoare asupra sistemului ecologic al planetei. Cea mai mare cantitate de emisii de carbon in natura provine de la masini, contribuind semnificativ la distrugerea stratului de ozon si incalzirea globala.

Ca o consecinta, aceste provocari au pus presiuni asupra tehnologiei auto care a trebuit sa gaseasca solutii tehnologice de reducere a emisiilor de carbon in natura si de consum de combustibil. Dupa cercetari si testari indelungate, Toyota a gasit o solutie tehnologica practica ce permite o utilizare eficienta a energiei solutie ce va revolutiona industria auto. Este vorba de un motor hibird ultra eficient ( motor cu combustibil si motor electric ce functioneaza fie in serie fie in paralel) folosit la modelele Toyota Yaris Hybrid, Toyota Auris Hybrid si Toyota Prius Hybrid ce au avut deja succss in randurile consumatorilor. Acest tip de motor hybrid permite economisirea de combustibil ( ca exemplu,Toyota Auris Hybrid consuma 3.8 litri la 100 km parcursi) si reducerea emisiilor de carbon in natura (ca exemplu Toyota Prius ajunge la performanta de zero emisii) , oferind in continuare performanta, siguranta, comfort si silentiozitate in deplasare fara a creste costul de exploatare. Design-ul interior te surpinde cu acelasi rafinament si bun gust. Mai mult, bateriile au capacitatea de a se reincarca atunci cand conduci sau incetinesti, iar la oprirea in trafic motorul se opreste, repornindu-se automat la accelerare.

Acest motor hibrid reprezinta o noua era tehnologica in industria auto, o noua generatie de masini si va genera o schimbare a paradigmei in industria atuo in urmatoarele decenii, prin introducerea treptata a motoarelor exclusiv electrice care vor utiliza bateria ca sursa de combustibil fara a scade performanta autovehiculului. Rezultatul ar fi uimitor: estimarile facute fiind acelea ca 10% din automobilele de pe piata mondiala vor avea motor electric pana in 2020 ceea ce va avea ca rezultat scaderea cu o treime a emisiilor de carbon si cu 30% a consumului de combustibil.  Automobilul a schimbat lumea prin inlesnirea deplasarii pe distante lungi a persoanelor si marfurilor, economisind timp si cost, tot automobilul va fi printre agentii de schimbare majori in imbunatatirea calitatii vietii prin  reducerea emisiilor de carbon si prevenirea incalzirii globale. Care va fi impactul pentru omenire? O noua generatie de masini ce contribuie la salvarea planetei. Carbonizarea excesiva a aerului duce la schimbari climatice care vor afecta serios vietile noastre prin temperaturi extreme si inundatii si prin afectarea surselor principale de existenta: apa, enerige, hrana.

O prima solutie pentru decarbonizarea aerului este motorul electric ce foloseste energie eoliana, solara sau curenti marini. Populatia globala creste si se intensifica in orase, nevoia mobilitatii creste, fie ca vorbim despre automobile sau transport in comun. Inchipuiti-va ca viitorul lumii este unul urban, iar astazi exista in lume peste un milliard de masini si numarul acestora se va dubla in urmatoarele decenii. Daca la aceasta adaugam faptul ca doar in Europa 70% din marfuri sunt transportate cu camioane,  iar in SUA 12% din consumul de anual de carburanti este generat de camioane este evident ca utilizarea de catre masini si camioane a motorului hibrid si apoi in totalitate electric va genera economii imense de combustibil si emisii de carbon.

De aceea investitia majora in viitor va fi in inovatii tehnologice pentru producerea bateriilor astfel incat acestea sa ofere autonomie cat mai mare masinii cu cost, dimensiuni si greutate reduse. Cu siguranta ca pasiunea pentru inovatie continua alaturi de responsabilitatea pentru comunitate a Toyota va genera in curand acel motor 100% electric ce foloseste energie eoliana sau solara, cu autonomie crescuta, cost scazut si greutate optima a vehiculului care va schimba total industria auto.

Această prezentare necesită JavaScript.

Avem nevoie de implicarea atat a cator mai multi producatori de automobile, dar si consumatori si guverne in salvarea planetei.

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s