Echilibrul dintre serviciu si viata extraprofesionala

Cand ti-ai petrecut ultima data timpul cu familia?

Toti suntem ocupati, dar este important sa avem timp pentru cei pe care ii iubim in timp ce obtinem si succese profesionale. Pentru toti dintre noi serviciul este important pentru ca inseamna supravieturie, inseamna implinire profesionala, fie ca e vorba de un simplu serviciu, o cariera sau o vocative pe care o urmam. Desi munca reprezinta o mare parte din viata noastra, ea nu trebuie sa insemne totul. Pentru ca suntem oameni si vrem sa ne bucuram si de viata, pentru ca avem nevoie de activitati relaxante care sa ne elibereze de stres si oboseala

In conditiile economiei de astazi viata a devenit o batalie continua intre serviciu si viata personala. Economia globala, competitia pun presiuni mari asupra vietii profesionale si muncim din ce in ce mai mult pentru a face fata responsabilitatilor crescute, pentru o cariera de succes  sau pentru a ne pastra locul de munca.

Insa dincolo de munca exista viata, bucurii, esti tu, familia si prietenii, iubirea, arta, Dumnezeu. Lucruri aparent marunte care iti incarca bateriile pentru o noua zi de munca si care iti fac viata mai usoara si frumoasa.

De ce muncim atat de mult?

Cauzele zilelor interminabile la birou sunt de multe ori o proasta alocare a sarcinilor de catre angajatori, supraincarcare dar si o proasta organziare din partea noastra a timpului de lucru sau un plan de cariera prea ambitios sau nerealist.

Ce riscam daca nu exista echilibru intre cele doua laturi?

Munca prea multa duce la stres, imbolnavire, neglijare a sanatatii, familiei, ea afecteaza relatiile si duce la insingurare, iar oboseala afecteaza randamentul si performanta. Pe termen scurt nu ne dam seama, organismul nu simte, dar in timp surmenajul cauzeaza imbolnavirea organismului.

Daca iti faci timp pentru viata personala, pentru alte lucruri importante pentru tine, nu inseamna ca nu poti reusi in viata profesionala, fie ca iti doresti o cariera sau doar un serviciu. Ca sa ajungi la un echilibru intre munca si viata personala este nevoie de efort si de vointa, de un efort zilnic de a ne face timp pentru familie, prieteni, dezvoltare personala si spirituala.

Nu le putem face pe toate perfect, uneori neglijam una din cele doua laturi, fie munca, fie viata personala, dar important este sa nu pierdem controlul, sa avem o privire de ansamblu asupra planurilor pe termen lung si sa ne concentram doar asupra acelor aspecte improtante atat in cariera cat si in viata personala.

Cum putem fi mai eficienti la munca pentru a nu risca suprainacarcarea si zilele interminabile?

–          Invata sa spui nu, sa nu accepti sarcini sau proiecte noi pe care nu le poti face, acceptand mereu responsabilitati crescute pebtru ca astfel creezi asteptari, iar provocarile vor fi din ce in ce mai mari. Concentreaza-te pe activitatile din aria ta de responsabilitate. Daca iti doresti o cariera e ok sa investeti mai mult timp si efort, dar nu exagera, fa-ti un plan de cairera si nu incerca sa sari peste etape, caci nu vei reusi decat sa te aglomerezi inutil.

–          Organizeaza-ti bine timpul de munca pentru a avea un randament mai bun, un management bun al timpului te poate ajuta (prioritizeaza, evita intreruperile nedorite care iti afecteaza concentrarea, organizeaza-ti informatiile si documentele, planifica activitatile mai grele dimineata, fa-ti un plan si respecta-l, evita sedintele lungi si neproductive, fa-ti un calendar de sarcini). Un curs de Management al Timpului, te va ajuta cum sa faci toate acestea.

–          Comunica eficient, o comunicare eficienta de la inceput, te scapa de timp pierdut cu clarificari

–          Cand simti ca nu reusesti sa gasesti echilibru si intervine haos in viata ta, nu ezita sa te consulti cu cun specialist care te poate ajuta

–          Uneori e necesar sa lucram peste program, un job nou, un sef nou, introducerea unei noi tehnologii poate necesita acest lucru. Daca poti alege, fa-o cu moderatie. Refuza cand esti oboist, cand simti ca ti afecteaza sanatatea sau cand anumite obligatii necesita prezenta ta in familie.

In viata personala

–          Concentreaza-te pe activitatile cele mai importante pentru tine

–          Ai grija de tine, fa-ti timp pentru familie si pentru cei dragi

–          Aloca-ti timp suficient pentru somn si activitati sportive care iti mentin un tonus ridicat, daca esti oboist exista riscul unor greseli care te pot costa ore in plus de munca. Imagineaza-ti cat randament si energie poti avea daca esti odihnit si ai mancat sanatos.

–          Aloca-ti pentru si pentru activitati recreative cu familia si prietenii

Aceste sfaturi te vor ajuta sa te bucuri de viata ta, in acelasi timp urmandu-ti planurile de cariera. Nu face compromisuri multe acum pe care mai tarziu le vei regreta si pastreaza echilibrul intre cele doua laturi, intre munca si viata personala.

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2012

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s