Salariul minim lunar brut in Europa

M-am gandit ca o privire de ansamblu asupra nivelului minim salarial din diferite tari europene ar fi utila pentru cititorii mei.

Ce este salariul minim si sum se stabileste

Salariul minim este salariul cel mai mic salariu pe care il poate primi legal un angajat. In Europa exista 18 tari care au reglemenatat salariul minim pe economie. Salariul minim este stabilit in unele tari prin lege in timp ce in alte tari prin contracte colective. Salariul minim nu este actualizat in fiecare an si nu trebuie neaparat sa creasca. Atunci cand salariul minim este revizuit se iau in considerare 2 criterii: inflatia si situatia economica generala a tarii respective.
Tari precum Franta, Grecia, Portugalia, Benelux, Spania au o lunga traditie in protectia anagajatilor prin stabilirea unui salariu minim, in timp ce tari precum Marea Britanie au introdus salariul minim in anii ’90.  In Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Italia , Suedia, Norvegia si Cipru, salariul minim se stabileste prin negociere colectiva si nu prin lege. In Germania salariul minim este stabilit doar pentru unele sectoare.

Salariul minim lunar ( in Euro) in Europa

Daca privim situatia salariului minim in Europa in 2012( graficul de mai jos) observam ca in Europa sunt 6 tari care au salariul minim de peste 1000 Euro pe luna, acestea fiind Luxemburg, Irlanda, Olanda, Belgia, Franta si Marea Britanie. La polul opus exista 11 tari care au salariul minim sub 400 euro pe luna, printre tarile cu cel mai mic salariu minim aflandu-se si Romania cu 162Euro, urmat de  Bulgaria cu 138 Euro si Federatia Rusa cu 116 Euro.
Pentru Federatia Rusa, Cipru si Austria valorile din grafic sunt valabile incepand cu anul 2011. In Franta, salariul este stabilit pentru saptamana de lucru de 35 ore.

De asemenea, in Grecia, Portugalia, Spania si Austria angajatii au dreptul la 14 salarii lunare.

Reclame

One response to “Salariul minim lunar brut in Europa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s