Proiect Modificare Cota Contributie CASS

Potrivit unui nou proiect propus de Ministerul Sanatatii si care se afla actualmente in dezbatere publica, angajatorii ar putea plati o contributie calculata diferit la sistemul de sanatate, de 5,2% din salariul mediu pe economie care este in acest moment de 2.117 lei. In cazul in care acest proiect va fi adoptat, se vor aplica urmatoarele cote procentuale pentru sistemul de sanatate:

– 5,5% pentru asigurat;

– 5,2 % pentru angajator, valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,2% aplicata la un salariu mediu brut pe tara ( de 2117 ron)  lunar, pentru fiecare angajat;

– 5,5% pentru asiguratii cu plata contributiei din alte surse -valoarea acestei contributii nu poate fi mai mica decat 5,5% aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara  (de 700 ron) lunar.

Se schimba astfel baza de calcul care va tine cont de salariul mediu brut pe tara in loc sa se ia in calcul salariul stabilit prin contractul de munca. In acest caz, angajatorii ar putea plati contributii de trei ori mai mari la sanatate decat platesc in prezent pentru un salariu minim brut. Prin urmare angajatorii care au salariati cu salariu de baza sub valoarea salariului mediu brut pe economie vor plati mai mult contributii la sistemtul de asigurari de sanatate.

Se modifica legislatia si pentru cei care isi platesc contributia la sanatate din alte surse decat salariile, astfel ca noua cota care ii vizeaza pe acestia nu poate fi mai mica decat cota de 5,5% aplicata la un salariu de baza minim brut pe tara (700 de lei, in 2012), lunar

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s