Munca la negru in Romania

Peste 2,3 milioane de romani muncesc la negru in tara noastra

Potrivit Inspectiei Muncii, in Registrul General de Evidenta a Salariatilor in momentul de fata sunt inregistrate 5.513.496 contracte individuale de munca active ( nu sunt inclusi in Revisal functionarii publici, PFA-urile, MAI, MAPN) pentru  care se platesc contributii la sistemul de asigurari sociale. Aceasta in conditiile in care in prezent  populatia apta de munca din Romania este de aproape 10 milioane de persoane si exista mai putin de 426.000 de someri (la o rata a somajului inregistrat de 4,7%).

Numarul persoanelor care muncesc la negru depaseste 2.3 milioane, potrivit unor calcule efectuate de Consiliul Fiscal, iar numarul romanilor incadrati cu salariul minim pe economie ( potrivit Revisal) este de peste 630.000.

Daca luam in calcul cifra de 2.3 milioane angajati la negru, pentru fiecare angajat care lucreaza la negru pe un salariu de 180 de euro ( aprox.750 ron net), statul pierde cate 100 de euro/angajat pe luna din neincasarea impozitului pe venit şi a contributiilor sociale (pensii, sanatate, şomaj), adica aproape 2,76 miliarde de euro pe an.

Ei si ce? Ar spune unii, ce daca pierde statul? Impactul este de fapt, deficit in bugetul de asigurari sociale care si asa s-a tot adancit in ultimii ani, ajungand la suma de 12.8 miliarde lei in 2011.

Desi noul Cod al Muncii din 2011 a inasprit pedepsele pentru angajatorii care folosesc munca la negru (inchisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penala – sanctiunea primita de un angajator care primeşte mai mult de 5 angajati la munca fara sa le încheie contracte de munca), numarul de locuri de munca declarate este inca foarte mic.

Din controalele efectuate anul trecut de catre inspectorii de munca doar 4% dintre locurile de munca au fost scoase la suprafata fata de anul 2010, ceea ce demonstreaza ca acest fenomen nu este inca stapanit de autoritati.

Scaderea contributiilor platite de salariat şi angajator, continuarea campaniilor de control , dar şi constien­tizarea şi responsabilizarea angajatilor pri­vind efectul benefic al incheierii contrac­tului individual de munca ar putea duce la reducerea numarului de angajati la negru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s