Probleme si dileme etice in organizatii

Probleme si dileme etice in organizatii

Dupa ce, cu cativa ani in urma, America a fost surprinsa de cazul Enron si de alte cateva falimente ale unor firme, cauzate de comportamente reprobabile, lipsite de etica, ale angajatilor, mutle organizatii au transformat problemele etice intr-o preocupare majora.
Desi in Romania atat oamenii de rand cat si mass media vorbesc despre coruptie, nepotism si mita ca despre fenomene sociale obisnuite, s-a discutat insa foarte putin despre problemele etice ale organizatiilor pana acum.
Problemele etice ar trebui, dupa parerea mea, sa fie o chestiune importanta de discutat si abordat de catre organizatiile din Romania.

 Ce fel de comportamente incalca normele etice?
Comportamentele care incalca normele etice ( fie ca e vorba de afaceri sau nu) sunt cele care afecteaza libertatea si integritatea persoanei sau egalitatea de sanse, dar si reputatia unei companii. Acestea sunt:
– Afirmatiile neadevarate ( minciuni, exagerari ) facute in mod constient si crearea de impresii false
– Ascunderea unor informatii ce trebuie transmise
– Nerespectarea principiilor confidenţialităţii (divulgarea de informatii secrete, confidentiale)
– Folosirea fara permisiune a unor obiecte sau idei care nu ne apartin
– Traficul de influenta
– Incalcarea regulilor
– Permiterea unor abuzuri in organziatii
– Protejarea unor comportamente neetice
– Favoritismul si hartuirea sexuala
– Incalcarea drepturilor celorlalti

Cauzele care duc la adoptarea unui comportament neetic, sunt multiple. In primul rand, castigul (dorinta de obtinere a profitului maxim), duce la numeroase tentatii, mai ales atunci cand se anticipeaza un castig consistent.
In al doilea rand, competitia puternica pentru obtinerea de resurse deficitare poate stimula un comportament neetic, atat prin stimularea jocului de afaceri cat şi prin acte ilegale reale. Cu cat climatul este caracterizat de o competitie puternica, cu atat mai mult tinde sa apara, sa se dezvolte sau sa se repete, un comportament neetic.
Personalitatea individului poate in mare masura influenta si ea comportamentul neetic. Oamenii puternic orientati spre valorile economice sunt mai expusi la un comportament neetic decat ceilalţi. In condiţii normale, este rational să ne asteptam ca oamenii care sunt mai constienti de problemele morale, sa fie tentati sa evite deciziile neetice, iar cei cu o mare putere personala (machiavelici) vor fi mai dispusi ss ia decizii neetice.

Politicile ambigue ale organizatiei si managementul inadecvat sunt principalii factori de influenta ai unui comportament neetic iar consecintele unui comportament neetic sunt nefaste pentru organizatie. Pierderea reputatiei, a increderii partenerilor si angajatilor, scaderea vanzarilor si a profitului sunt cateva dintre consecintele comportamentului neetic. Utilizand anumite practici neetice o organizaţie poate obţine castiguri, însa doar pe termen scurt.

Ce sunt normele si principiile etice?
Normele şi principiile etice sunt diferite şi percepute diferit în culturi diferite; ele apar sau dispar în contexte social-culturale relativ omogene. Cu toate acestea, exista norme morale care trebuie sa se supună principiului universalitătii, sa fie aplicabile oricui, oriunde şi oricand. Ele au caracter absolut şi obiectiv, nu depind de credinte, sentimente şi obiceiuri particulare.

Dintre principiile etice universal valabile amintesc : onestitate, corectitudine, responsabilitate, respect, integritate.
In organizatii, aceasta se traduce prin: tratament corect si onest fata de clienti si angajati ( respectarea drepturilor acestora si tratarea loc ca pe fiinte umane, nu ca pe o marfa) , comunicare onesta si tratament corect fata de actionari si comunitate , respectarea legii, competitie onesta, transparenta.
Promovarea unui comportament etic adecvat, atat din partea managerilor cat şi a subordonatilor, are o importanta capitala, cu impact decisiv pentru rezultatele finale ale intregii organizatii.
Practicile manageriale pe care le intalnim in Romania confirma ca etica afacerilor nu constituie o problema care sa –i preocupe pe manageri. Acestia considera ca in economia de piata a face afaceri profitabile şi a avea un comportament etic sunt lucruri care se exclud reciproc.
Cu toate acestea, in ultimii ani tot mai multe companii recunosc nevoia existentei unor norme etice in activitatea de fiecare zi. Pentru a reglementa problemele etice in organizatii multe companii au dezvoltat asa numitele coduri etice scrise, un ansamblu de percepte de conduita pentru diverse aspecte ale valorii morale de drept, socio-profesional care ghideaza angajatii asupra modului in care acestia trebuie sa actioneze si sa ia decizii.

Aceste coduri etice cuprind :
• modul in care membrii unei organizaţii sa actioneze într-o situatie data
• modul în care membrii organizatiei ar trebui sa gandeasca si sa se comporte
• probleme cum ar fi: conflicte de interese, concurentii, caracterul privat al informatiilor
• concurenta intre membrii unei profesiuni
• conflictele între membri
• relaţiile între profesionisti şi clienti, consumatori, surse de aprovizionare sau beneficiari
• relatiile angajatilor cu superiorii

In concluzie, consider necesara si binevenita existenta unor coduri etice in organizatie si respectarea acestora care sa ne ghideze in luarea deciziilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s