Lucrul in echipa

Individualism sau lucrul in echipa?

Indiferent daca mediul de afaceri promoveaza competitia sau nu, la birou nu ar trebui sa ne comportam ca si cum am fi mereu in competitie.

Tot mai des auzi vorbindu-se in organizatii despre  grupuri si departamente care incearca sa se comporte ca echipe si nu ca grupuri de indivizi. Promovarea lucrului in echipa prin sloganuri si activitati de teambuilding este la moda in utlimul timp. Dar cat din aceste eforturi reprezinta eforturi sincere? Multe organizatii din Romania inca mai promoveaza  individualismul. Multi manageri nu inteleg inca ce reprezinta cu adevarat lucrul in echipa si nici nu-si dau silinta sa promoveze acest concept. In realitate, majoritatea managerilor practica filosofia fiecare pentru el : ceilalti sunt concurenti sau dusmani.

Munca la birou este destul de intensa, plina de presiunile cauzate de sarcini multiple, termene limita si probleme ce trebuie rezolvate. Atunci cand exista cooperare poti mult mai repede si mai usor sa rezolvi problemele.

 Pe de alta parte izolarea indivizilor contribuie la alienarea lor, produce tensiuni si ridica bariere in rezolvarea problemelor din cadrul unui grup. Lucrand in echipa putem avea atat satisfactii sociale care ne ajuta de multe ori sa depasim frustrarile profesionale cat si rezultate mai bune la locul de munca. Am intalnit multe cazuri cand din lipsa de cooperare s-a consumat timp si enegrie inutila pentru atingerea unor obiective majore si critice pentru organizatie .

Cel mai adesea, lipsa de lucru in echipa apare atunci cand vine vorba de departamente, cand fiecare se gandeste la succesul sau, la atingerea obiectivelor sale si nu la binele organizatiei in general. Cazuri tipice de astfel de competitii sunt intre Productie, Calitate, Vanzari, Planificare Productie,  Financiar.

Lucrul in echipa nu inseamna sa fim la fel sau sa ne placem unul pe altul, inseamna sa colaboram, sa ne ajutam pentru atignerea unui scop comun : succesul organizatiei.

Lucrul in echipa se invata si sunt multe actiuni pe care un manager ar trebui sa le faca pentru a promova lucrul in echipa, dar despre aceasta va voi vorbi intr-un articol viitor. Astazi as dori sa va propun cateva jocuri de teambuilding care va pot ajuta in dezvoltarea lucrului in echipa.

Activitatile de teambuilding permit experimentarea si insusirea unor deprinderi necunoscute fara pericolul pedepsei sau neintelegerii.  Ele sunt mijloace relevante pentru spargerea barierei intre indivizi, concentrarea atentiei, asigurarea implicarii tuturor membrilor grupului, cresterea randamentului activitatii colective. In acelasi timp reprezinta si un mijloc de destindere si de distractie.

Jocurile pot fi organziate la birou intr-un spatiu adecvat sau in aer liber. Pot fi jocuri de creativitate, de comunicare, de incredere. In functie de timpul disponibil si de circumstante, puteti organiza fie activitati scurte cu cateva jocuri distractive sau chiar mici intreceri, iar daca timpul va permite puteti organzia workshop-uri pe durata unei zile intregi.

Utilizati orice ocazie pentru a introduce mici jocuri de chipa:  in cadrul intalnirilor, conferintelor, sesiunilor de training, cu ocazia finalizarii unui proiect.etc.

Exercitii de teambuilding

In concluzie eu cred ca se merita efortul de a lucra in echipa la locul de munca!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s