Va place riscul?

Sa castigi fara sa risti e ca si cum ai triumfa fara  glorie” (Pierre Corneille)

Ce este riscul? Riscul are de multe ori o conotatie negativa, fiind asociat cu pericol, tensiune, o posibila pierdere, dar inseamna si posibilitatea de a castiga.

Dintre toate deprinderile care se invata in viata, asumarea risculului mi se pare cea mai importanta. Imaginati-va cat de neinteresanta ar fi viata voastra daca ati rata anumite sanse. Riscul face parte din viata noastra de zi cu zi cat si din mediul de afaceri. Lucruile marete in viata, se realizeaza prin asumarea unui risc.

Dar nu toate riscurile sunt la fel si nu trebuie sa ne asumam orice risc de dragul de a risca. Trebuie sa stim cand sa riscam, adica sa rsicam inteligent, numai atunci cand potentialul de a pierde este limitat iar potentialul de a castiga este practic nelimitat.

Asumarea riscului este o depindere pe care o putem invata. Teama de esec, indoiala si nevoia de securitate ne retin din a ne asuma riscuri. Rsicul inspira teama, dar teama este ceva natural. Daca incercati sa aflati in ce fel va limiteaza frica veti reusi sa o invingeti. In general, teama se manifesta bine prin scuze, atunci cand avem o idee de a face ceva, intervine ceva ce ne retine. Incepeti cu asumarea de riscuri mai mici (fiti deschisi la schimbare, experimentand lucruri noi, pe care nu le ati facut pana acum)  si cu fiecare mic succes veti invata sa va asumati si riscuri mai mari.

Atunci cand aveti de rezolvat o problema, si nu stiti ce decizie sa luati, puneti-va urmatoarele intrebari:

–       Ce ma retine? Care este gradul de incertitudine? Care este cel mai rau lucru care se poate intampla? Care sunt posibilele consecinte daca ignor problema? De ce am nevoie in momentul acesta pentru a-mi asuma rsicul?

Ceea ce doresc sa transmit tuturor si in special tinerei generatii este sa nu va fie teama de greseli si provocari, sa va concentrati asupra visurilor si obiectivelor si sa faceti tot ce este posibil sa le atingeti.

Nu uitati ca “Doar cei care rsica sa mearga inainte pot afla cat de departe pot ajunge (T.S. Eliot)

Va propun in continuare un test de evaluare a atitudinii dvs. vis a vis de asumarea riscului

Test: Va place riscul? : Va place rsicul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s