Modele disfunctionale in leadership

Majoritatea articolelor si lucrarilor vorbesc despre cum trebuie sa fie un bun leader, ce trasaturi si ce comportament trebuie sa aiba acesta. S-a scris putin despre acele modele comportamentale care duc la esec in leadership.
Imi porpun ca in articolul de astazi sa analizam cateva dintre cele mai obisnuite cauze ale esecului leader-ilor pe care le-am intalnit.

Evitarea conflictelor
Multi dintre manageri sunt inclinati sa evite conflictele. Exista un grup mare de manageri care simt o nevoie disperata sa se faca placuti de oameni. Temandu-se de orice act care ar putea sa puna in pericol aprobarea celorlalti, acestia nu pot lua decizii problematice sau sa –si exercite autoritatea. Asa ca devine un simplu manechin, fara a stabili anumite limite clare. Ca stil de conducere, tendinta de evitare a conflictelor nu aduce nici succes, nici popularitate.

Tiranizarea subalternilor
Un alt tipar compoprtamental care denota incompetenta este tiranizarea subalternilor. Unii manageri au adesea un comportament agresiv care au ca efect ranirea si demotivarea subalternilor. Un stil de conducere agresiv poate determina un comportamnet pasvi agresiv din partea subalternilor, resentimente, demotivare si in final o rata a fluctuatiei crescuta. Un astfel de stil de conducere este frecvent in organziatiile tipic romanesti.

Micromanagementul
Unii manageri sunt foarte orientati spre detaliu incat devin obsedati de control. Managerii de acest tip nu sunt dispusi sa delege sarcini pentru ca nu au incredere ca altcineva ar putea face treaba la fel de bine ca ei, dar si din teama de a pierde contactul si controlul asupra a tot ce se intampla in organizatie. Alti manageri pur si simplu nu inteleg ca rolul lor ca manager este sa se concentreze pe activitati strategice.

Inaccesibilitatea
Incaccesibilitatea este o alta problema comuna. Unii directori sunt atat de plini de ei insisi si isi dau atata importanta incat nu mai au timp pentru cei din jur. Nici nu le trece prin cap sa conduca prin exemplul personal sau sa mearga in mijlocul oamenilor, in spatiile de munca. Cu nasul pe sus si inabordabili, se ascund in spatele unei armate de secretare si asistenti practicand o politica a usilor inchise. Sunt un fel de Yeti, omul zapezilor, apar rar si numai la inaltime.

Recunoasteti vreunul din aceste comportamente la managerii vostri?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s