INTELIGENTA EMOTIONALA SI SUCCESUL IN VIATA

Ce este si cum ne ajuta Inteligenta Emotionala?
Despre conceptul de Inteligenta Emotionala se discuta destul de fara a se pune accent pe aceasta latura a personalitatii umane.
Ceea ce imi propun este sa prezint pe larg, de a lungul a mai multor articole acest concept.
Conceptul de Inteligenta Emotionala a fost pe larg tratat de Daniel Goleman in lucrarea cu acelasi titlu desi nu este le descoperitorul acestuia.
In timp ce Inteligenta cognitiva reprezinta abilitatea de a invata lucruri noi, reaminti informatii, gandi rational si de a pune in aplicare cunostintele, Inteligenta Emotionala reprezinta o serie de cunostitne si abilitati emotionale, personale care influneteaza capacitatea unei persaone de a face fata cu succes solicitarilor si presiunilor care vin din partea mediului. Inteligenta emotionala este un bun predictor pentru succesul unei persoane deoarece se refera la capacitatea cuiva de a se intelege pe sine si pe ceilalti, de a se relationa cu oamenii. Goleman, sustine ca emotiile, dar si capacitatea indivizilor de a le recunoaste la ei insisi si la ceilalti si de a le controla, interpreta si folosi in scopul controlarii propriului comportament si al anticiparii comportamentului celor din jur sunt esentiale pentru succesul in viata si pentru ascensiunea in organizatii a indivizilor.
Inteligenta emotionala se poate educa pentru a spori gradul de control al propriilor reactii in situatii critice.

Inteligenta Emotionala are 2 dimensiuni :
o dimensiune intrapersonala care se refera la constientizare si autoevaluare (constinetizarea si intelegerea propriilor emotii), autocontrol ( managementul stresului si controlul impulsurilor) si automotivarea ( optimism, multumirea si atitudinea pozitiva)
o dimensiune interpesonala ce se refera la recunoasterea emotiilor celorlalti, empatia si gestionarea relatiilor interpersonale prin stabilirea si mentinerea relatiilor si orientarea spre grup.

Intr-un articol viitor, voi reveni cu cateva sugestii despre cum putem sa imbunatatim fiecare dintre aceste dimensiuni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s