ZIUA LIBERA A DONATORILOR DE SANGE- PLATITA SAU NU?

Ziua libera acordata donaotirlor de sange – este platita sau nu?

Pentru ca m-am confurntat des in utlima perioada cu astfel de situatii, m-am decis sa clarific acest aspect.

Potrivit dispozitiilor art. 11 din HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange, donatorul de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, urmatoarele:
a) 7 tichete de masa pentru produse alimentare, eliberate de institutia de profil;
b) o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii, in cazul donatorilor de sange salariati; o zi scutire de frecventa, in ziua donarii, in cazul elevilor, studentilor si militarilor;
c) decontarea cheltuielilor de transport in comun din ziua donarii intre localitatea de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate si localitatea unde isi are sediul institutia la care se efectueaza donarea de sange; in cazul in care donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea in care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul in comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioada de o luna.

Drepturile donatorilor prevazute la art. 11 vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata donarea de sange.

In ceea ce priveste acordarea unei zile libere de la locul de munca, potrivit art. 11 lit. b) aceasta zi a fost reglementata ca fiind zi libera platita prin Contractul Colectiv Unica la nivel national.
Astfel, ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera si este platita daca prin CCM aplicabil este reglementata astfel.
Daca exista contracte colective la nivel de ramura in derulare, in conformitate cu specificatiile anterioare, ele vor constitui izvor de drept si temei pentru acordarea drepturilor prevazute in acestea pentru salariatii incadrati la angajatorii care fac parte din ramurile respective. Aceasta deoarece, conform Legii 40/2011 contractele colective de munca la nivel de ramura iar isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate. Daca angajatorul face parte dintr-o ramura asa cum au fost definite de legea 130/1996 si ecista un CCM la acest nivel in vigoare, el va contitui temei de drept pentru acordarea dreptului la zi libera platita.

Parerea mea este ca aceasta reglementare privind acordarea de zi libera platita cu sau fara plata, a scapat noului Cod al Muncii. Este adevarat ca unii angajati abuzau de aceasta prevedere atunci cand nu aveau chef sa mearga la serviciu, dar descurajeaza in acelasi timp pe cei care vor intr-adevar sa faca un bine prin donarea de sange pentru ca acea zi nu va mai fi platita daca nu vor mai exista CCM incheiate in vigoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s