Principalele modificari in Codul Muncii 2011

Codul muncii 2011 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 195 din 29/03/2010 a adus multiple modifciari. Va prezint cateva dintre cele mai importante modificari ce sunt mai mult in dezavantajul angajatului:

1. Contractul individual de munca pe perioada determinata poate fi incheiat pana la o durata maxima de 36 de luni.
Daca pana in prezent perioada maxima era de 24 de luni, Codul muncii de acum mareste acest termen. Se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe perioada determinata cu o durata de maximum 12 luni fiecare.
Ce inseamna acest lucru pentru angajat?
O astfel de hotarare in Codul muncii presupune mai multa libertate pentru angajator si o insecuritate mai mare a locului de munca. Astfel, este mai simplu sa i se incheie angajatului contracte pe perioade determinate si, implicit, sa acesta sa isi piarda mai usor jobul dupa incheierea unui astfel de contact.

2. Perioada de proba : la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zilecalendaristice pentru functiile de executie si cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere, in vederea stabilirii aptitudinilor noilor angajati.
Codul muncii modificat mareste perioada de proba si, in acelasi timp, permite angajatorului sa inceteze orice raport de munca in aceasta perioada fara preaviz, printr-o simpla notificare scrisa.
Ce inseamna acest lucru pentru angajat?
Angajatul este mai mult timp in perioada de proba, pierzandu-si astfel mai usor locul de munca fara preaviz. Astfel, angajatorul are o libertate mult mai mare si nesiguranta este doar de partea angajatului aflat in probe.

3. Creste perioada de preaviz la 20 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 45 de zile pentru cele de conducere.
Teoretic, acest lucru ar trebui sa fie in avantajul ambelor parti, in functie de necesitati. Ca si pana acum, aceasta perioada poate scadea, cu acordul partilor
Ce inseamna acest lucru pentru angajat?Este in avantajul angajatorului daca tu iti dai demisia pentru ca are mai mult timp la dispozitie sa gaseasca un inlocuitor. Este in avantajul tau daca ai fost dat afara si ai mai mult timp sa iti cauti un nou job.

4. Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Daca in vechiul cod al muncii, orele libere trebuiau efectuate in urmatoarele 30 de zile, acum perioada s-a marit. Noutatea este ca, in cazul in care compania are perioade de reducere a activitatii, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Ce inseamna acest lucru pentru angajat?
Angajatului i se pot impune zile libere pe care trebuie sa le compenseze in alte perioade cu ore suplimentare. In plus, este in avantajul angajatorului sa aiba timp dublu la dispozitie pentru compensarea orelor suplimentare.

5.In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului.
Ce inseamna acest lucru pentru angajat?
In traducere libera, daca afacerea merge prost din varii motive, ti se reduce timpul de munca si salariul. Poate exista, in lipsa unor masuri punitive, cazuri in care se reduce salariul, dar nu si timpul de munca.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s