Majorarea concediului de sarcina si lauzie

Comisia de munca din Camera Deputatilor dezbate in prezent un proiect de lege cu propunere de adoptare, prin care concediul de sarcina si lauzie este majorat de la 126 la 168 de zile, perioada in care asiguratele beneficiaza si de indemnizatie de maternitate. Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.

Comisiile de munca si sanatate propun Plenului Camerei Deputatilor adoptarea cu modificari a propunerii legislative in vederea garantarii posibilitatii pentru toti copiii de a primi ingrijirea adecvata in functie de necesitatile lor de dezvoltare.

Noul proiect prevede ca acest concediu sa fie acordat in cuantum de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 105 zile calendaristice dupa nastere. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr. 158/2005.

Baza de calcul a indemnizatiei se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii. Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s